Simple Minds
Beogradska Arena
11. Novembar 2009.
Organizatori:
Arena Beograd i Show Master

12. novembar 2009.

 
 
 
  Pošto je sam Jim Kerr, pevač grupe Simple Minds, izjavio da im je prošli koncert u Sava Centru ostao kao jedan od najdražih i najemotivnijih, ikad odsviranih nastupa, ovog puta nismo očekivali ništa manje.

Škotski  veterani, grupa Simple Minds, ponovo su u Beogradu u veoma kratkom vremenskom periodu. Njihov prvi album Life in a Day obavljen davne 1977. godine, dugo je favorit beogradske publike. Generacije i generacije su stasale uz njihovu muziku što se moglo i videti na samom koncertu gde je bilo od prilično mlađih do poprilično starijih posetilaca. Pošto je sam Jim Kerr, pevač grupe Simple Minds, izjavio da im je prošli koncert u Sava Centru ostao kao jedan od najdražih i najemotivnijih, ikad odsviranih nastupa, ovog puta nismo očekivali ništa manje.

A dobili smo dva sata punovkrvne, poštene i izuzetno emotivne svirke, gde se grupa prošetala kroz svoj stariji period i iznenadila a i oduševila beogradsku publiku.

Tačno u 21:18 počeli su uvodni akordi instrumentala "Themes From Great Cities" koji se dolaskom cele petočlane grupe pretvorio u prvu pesmu "Sanctify". Simple Minds su zgrabili srca Beograđana i nisu ih puštali tokom čitavog nastupa. Već sledeća "Love Song" izaziva oduševljenje, a ređaju i "Waterfront""Book of Brilliant Things""Big Sleep""See the Light".
Jim Kerr
je u odličnoj formi, što se može reći i za ostatak grupe predvođen izuzetnim gitaristom Charliejem Burchillom.




Jim se obraća publici rečima da grupa ne razmišlja o epidemiji gripa i da Simple Minds nilkada ne otkazuju koncert, a posebno ne u Beogradu, hvaleći prošli nastup grupe u našem gradu. Takođe se šali da mu se nađe neka zgodna devojka za prevodioca pošto govori samo "Shitty English". Publika sa odobravanjem prihvata njegove reči.
Sledi "Streetfighting" i "Sons And Fascination" (retko svirana), a onda nemoguće i neočekivano "I Travel" (sa albuma Empires and Dance), "Someone Somewhere in the Summertime" i "Glittering Prize", jedna za drugom u nizu !!! Ovo je bilo teško da srce izdrži. Posle njih idu "In Trance As Mission","Somebody Up There" i "One Step".
Onda nastaje drugi vrhunac koncerta - grupa svira umalo neobjavljeni singl, koji je postao jedan od njihovih najvećih hitova - pesmu iz filma “The Breakfast Club” "Don’t You Forget About Me".
Publika je u transu i peva zajedno sa grupom. Svi su oduševljeni, a Jim Kerr kaže da publika tako dobro peva da bi on mogao i da se povuče, pošto mu glas danas nije baš nešto, a grupa je tako dobra. Naravno šali se, jer je njegov nastup izuzetno  energičan i emotivan.



Posle razigrane “Promised You a Miracle”, stvari se malo smiruju sa “Let it All Come Down” a ubrzavaju sa “New Gold Dream”.
To je kraj zvaničnog dela koncerta i u pet minuta do 23 časa, bend uz velika zahvaljivanja napušta scenu. Naravno publika ih ne pušta tek tako lako i zove ih na bis. Usledilo je izvođenje još jednog velikog hita “Alive and Kicking” a onda emotivno pražnjenje uz predivnu baladu “Belfast Child”.
Završetak pripada numeri "Ghostdancing" koja se polako pretvara u pesmu "Gloria" legendarnog Van Morrisonova koju je izvodio sa grupom Them. Tu publika iz sveg glasa peva refren sa grupom.
Jim Ker je oduševljen i izjavljuje da se ovaj koncert snima za zvanično objavljivanje i da su svi postali sada deo Simple Minds historije.
U 23:20 još jedno odjavljivanje, poljupci, bacanje palica u publiku i to je kraj.
Posle ovakvog koncerta vrlo je teško biti objektivan. To ne bih ni pokušavao !


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiiĆ
fotografije - nebojša miĆkoviiĆ

 
 

koncerti

Underworld
Beogradska Arena
10.11.09.




Belgrade Jazz Festival 2009
Joe Lovano
Anat Cohen

31.10.2009.

Kolarac, Beograd
Red Snapper
31.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Dizzy Gillespie All Stars
Tomasz Stanko

30.10.2009.

Dom sindikata, Beograd
Ondes Jazz Project
Ithamara Koorax
30.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Sextet Marković-Gut
Gabi Novak

29.10.2009.

Dom sindikata, Beograd




Josipa Lisac
28.10.2009.

Sava centar




Skopje Jazz Festival 2009
The Power Of Three
(C.Corea/ S.Clarke/ L. White)

26.10.2009.

Univerzalna sala, Skoplje




 

set lista

Themes For Great Cities
Sanctify
Love Song
Waterfront
Book Of Brilliant Things
Big Sleep
See The Light  
Streetfighting
Sons And Fascination
I Travel
Someone Somewhere
Glitttering Prize
In Trance As Mission

Somebody Up There
Once Upon A Time
One Step
Don’t  You
Promised You A Miracle
Let It All Come Down
New Gold Dream


Bis
Alive And Kicking

Belfast
Child
Ghostdancing / Gloria